Djur
På Qvidjas marker betar hästar, höglandsboskap och får. Djuren behövs för att upprätthålla mångfalden och hålla gården fungerande, men deras livskvalitet måste vara hög och de måste få leva ett arttypiskt liv. Vi tycker att människan inte behöver sluta äta kött helt och hållet, men måste minska sin köttkonsumtion betydligt.
Vi har valt våra djur med helheten och Qvidjas grundprinciper i åtanke. En kombination av hästar, nötboskap och får garanterar den bästa kombinationen av bete och foderbruk för att till exempel hålla parasiter i styr. När bete, åkrar och skogar kombineras på bästa möjliga sätt är de också idealiska för mångfalden.
Qvidjas gamla ladugård är nu ett lösdriftsstall. Eftersom hästen är ett flockdjur och trivs i grupp, har hästarna i stallet delats upp i gruppboxar, varifrån de fritt kan röra sig till inhägnaden och tillbaka. På Qvidja använder vi dynga som energi och gödsel.
För nötboskapen bygger vi ett lösdriftsstall i närheten av bioenergianläggningen. Lösdriftsstallet uppfyller ekokriterierna. Nötboskapen lever fritt och har året runt möjligheten att röra på sig i egen takt. De är på naturbete så länge som möjligt och på vintern utfodras de främst med vallfoder som kommer från Qvidja. Det här är miljövänligt och garanterar friskt kött av hög kvalitet.
På Qvidja är djurens välmående en central värdering. Vi strävar efter att planering av byggnader, betestyp, flockstorlek och även de minsta detaljerna i djurens vardag ska göras enligt bästa möjliga förståelse. Vi tycker att djuren har rätt till ett arttypiskt, stressfritt och naturligt liv. Djurens levnadsförhållanden och skötsel måste motsvara detta.
På Qvidja är djurens välmående en central värdering.
I naturen runt Qvidja trivs ett stort antal fjärilar. Ett exempel är Finlands största dagfjäril, den fridlysta apollofjärilen (Parnassius apollo).
Sommaren 2017 ska en artkartläggning arrangeras på gården. De utrotningshotade djuren skyddas. I gårdens byggnadsplaner har vi tagit hänsyn till bland annat fjärilarnas flygrutter.
Vi tar även hänsyn till mångfalden när vi rustar upp Qvidjas grönområden. De rätta kombinationerna av växter lockar pollinerare och fjärilar.
Qvidja kommer att få bikupor med nordiska bin, som vi kommer att sköta med naturliga metoder. Det nordiska biet (Apis mellifera mellifera) är en ursprungsart som nästan försvunnit från Finland och vars bestånd just nu återupplivas.